Rehber - VDS ile VPS farkı

Fivem.com.tr

Fivem.com.tr
Katılım
1 Eki 2022
Mesajlar
5,891
Tepki
80
Merhaba arkadaşlar,



Diğer teknoloji düşkünlerine kıyasla en çok vds & vps kullanımları oyun sunucu sahipleri tarafından sağlanıyor. Bu konuda yanlış bilinen veyahut bilinmeyenleri açıklığa kavuşturmak istiyorum. Bildiğiniz üzere biz bir bilişim firmasının yönetiminde yer alıyoruz. Bu konularda bir çok kişiden daha fazla bilgiye sahip olmak zorundayız. Bunları sizinle paylaşacağım.



Öncelikle sizlerle NGN yani Star of Bosphorus Tuzlada yer alan üst düzey bir veri merkezinin paylaştığı makaleyi iletmek istiyorum.






VPS mi, VDS mi? Virtual Server Dedike mi, Özel mi Olmalı?



Bir siteniz veya uygulamanız olacak. Her şeyden önce hosting’e karar vereceksiniz. Tam o noktada, daha bütçe bile konuşmadan önce aklınıza gelen soru şu: VPS mi, VDS mi?

Cevap, herkese göre farklı olacak. Bu çok doğal, çünkü herkesin ihtiyaçları ve bütçesi doğrultusunda farklılık gösteren bir başka konu bu.



Öncelikle, seçeneklerimizi netleştirerek başlayalım. VPS, açılımı Virtual Private Server olan, özel sanal sunucu olarak çevirebileceğimiz hizmetin genel adıdır. VDS ise, Virtual Dedicated Server olarak tanımlanan, sanal dedike sunuculardır. Karşılaştırmaya başlamadan önce bunların tanımlarını yapmakta fayda var, biliyor olsanız bile açıkça okumak, kafanızdaki var olabilecek ön yargıları yok etmekte faydalı olabilir

VPS Barındırma / VPS Hosting

VPS barındırması, hypervisor olarak adlandırılan bir sanallaştırma yazılımı sayesinde kullanıcılarına bir Sanal Makine (VM) sağlar. Her Sanal Makine kendine özel bir işletim sistemi çalıştırır ve fiziksel sunucunun kısıtlı bir bölümünü kullanır. Kullanıcılar Sanal Makine‘lere erişebilse de, fiziksel sunucuya erişim yoktur.



Genelde birden fazla kullanıcı bir fiziksel sunucu da olsa da, VM‘ler birbirleriyle angajman halinde olmaz. Bu sayede mantıken özel ama fiziksel olarak ortak bir sunucu kullanımı ortaya çıkar.



VPS barındırmanın avantajlarını sıralayacak olursak, ilk başta geleneksel web hosting hizmetlerinden farklı olarak işletim sistemine erişimi söylemek gerekir. Bu tip bir erişim yetkisi, kullanıcılara istedikleri işletim sistemini çalıştırma şansı verir ki, bu da kullanacağınız yazılım diline göre maliyetlerinizi ve sertifikasyon ihtiyacınızı fazlasıyla değiştirebilme anlamına gelir.



Bir başka avantaja gelince, kullanıcılar bu sunucuya FTP (Dosya Transfer Protokolü), mail sunucusu ya da özel uygulamalar veya ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, örneğin e-ticaret veya blog temeli olacak veritabanı kurulumu da yapabilirler.



Son olarak, bu sunucular üzerinde birden fazla uygulama veya site barındırma imkanından bahsetmemiz gerekir. Bu sayede, isteyen kullanıcılar kendi VM‘lerinin farklı parsellerini bir hosting şirketi gibi kiralama şansı elde edebilir, ya da sitenizin hem yayın, hem de geliştirme aşamasını bu sunucuda barındırabilirsiniz.



VDS Barındırma / VDS Hosting

VDS, başta da bahsettiğimiz gibi, yine VPS gibi sanallaştırılmış bir makineyi, sadece tek bir kullanıcıya verilmesi ile farkını ortaya koyan barındırma metodudur. Tek bir kullanıcı olduğu için, ismindeki “dedike” kısmının hakkını veriyor. Aslında bir IaaS (Infrastructure as a Service) uygulaması olan VDS, fiziksel olarak bir sunucuyu barındırmaktansa söz konusu fiziksel sunucuyu bir başkasının barındırma hizmetleri dahilinde tutmayı sağlar.



Bir başka kullanıcının olmaması sebebiyle performans açısından çok ciddi avantajlar sunan VDS, fiyat açısından ise VPS’ye oranla oldukça maliyetli olabilir. Ancak, fayda / fiyat açısından değerlendirildiğinde özellikle büyük şirketler tarafından hızlı ölçeklenebilmesi dolayısıyla tercih ediliyor. İhtiyaç duyulduğunda kimseye sormadan yeniden başlatabilmeniz tüm teknik özellikleri değiştirebiliyor oluşunuz ve temel olarak fiziksel sunucuya erişiminiz olması, fazlasıyla özelleştirilebilir bir altyapı imkanı sağlıyor.



Bu noktada kendinize şunları sormanız gerekir:

[*]
Hız ve kapasite konusunda yükümlülükler neler olacak?
Ne kadar iyi bir performans geri dönüşüne ihtiyacım var?
Ölçeklenebilecek bir sunucuya mı ihtiyacım var?
Sunucumda bir uygulamamı mı, yoksa şirketin tüm bilgi işlem altyapısını mı barındıracağım?
Bu soruların cevabını verdiğinizde, VPS mi, VDS mi tercih etmeniz gerekecek, tam cevabınızı edinmiş olacaksınız.

Genişletmek için tıkla ...



Yukarıdaki mâkaleden de yola çıkılabilecek şekilde özetle bunları belirtebilirim;



Mesela elinizde 128 GB RAM, INTEL I9 10920x, 2 TB SSD olan bir sunucu var.



VPS(80-100 Sunucu)

VDS(16 GB Ramlik tam 8 sunucu)



kapasitelerini sağlamaktadır. Bu fiziksel sunucuyu vps olarak değerlendirirseniz 80 ile 100 sunucuya kadar satış yapabilirsiniz. VDS olarak sanallaştırırsanız ise maximum 8 sunucu bulunabilir. 50 TL - 100 TL 'den intel,amd yüksek işlemcili sunucu sağlayan firmalar VPS yöntemiyle bunları sağlamaktadır. Satın almadan önce sorun ilerleyen zamanlarda problem kaybı yaşamanız muhtemeldir. Oyun sunucuları için hiç bir zaman vps ideal değildir. Yukarıdaki makalede belirtildiği gibi vps sunucusu ortak cpu, ortak ram, ortak disk olarak tıkanma olasılığı yüksektir.



VDS adı altında VPS satan bir çok firma var. Yakınlarda firması olan bir arkadaşımın kurduğu cümle şuydu. 128 GB ryzen'a kaç sunucu koyuyorsun dediğimde çünkü ucuz sunucu sağlıyordu vds olarak gözüküyordu. Dedi İşlemci dolana kadar. 80-100-120 şeklinde alabiliyor.


Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. -Heraclitus

Konu alıntıdır, yanlış veya hatalı bir bilgi/paylaşım var ise yanıtlayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst